Vészkijáratok

Menekülési útvonal megoldások

Olyan vészhelyzet esetén, mint épületi tűz kitörése, mindenkinek gyorsan el kell tudnia hagyni az épületet. Az erre a célra megtervezett menekülési útvonal a munkatérben kezdődik (úgymint például az irodaszinten), s olyan csatlakozó területen végződik, ahonnan el lehet érni a közterületet. Egy menekülő útvonalnak, védő menekülő útvonalnak, vagy biztonsági menekülő útvonalnak egy tűzszakaszon és egy füstszakaszon kell elhelyezkednie. A menekülő útvonalon ezután ki kell tudni nyitni minden ajtót a minimálisan megkövetelt szélességre, éspedig kulcs vagy más bonyolult mozdulatsor nélkül. El sem lehet képzelni, hogy mi történhet pánik esetén egy befelé forgó forgóajtónál. Az ijedtség, sietség, a csoportdinamika, és a tolongás miatt ugyanis elakadás, torlódás keletkezhet nehezen nyitható ajtóknál, ennek minden következményével együtt. Ezért a menekülő úton levő ajtót könnyen ki kell tudni nyitni a kijárat irányába. Egyúttal az is érvényes, hogy minél szélesebb az átjárás, az ajtónak annál kisebb a gátló hatása.

 

Eltolható és összecsukható ajtók kitörési (break-out) funkcióval

Az alapkivitelű (standard) tolóajtóknak és a harmonika ajtóknak van kitörési funkcióval ellátott kivitele is. Az ajtószárnyak ezáltal teljesen kinyithatók a menekülés irányába, és így egyetlen mozdulattal felszabadul a menekülési útvonal.

 

Tolóajtók maximális kinyitási keresztmetszettel

A record például olyan önműködő tolóajtókat fejlesztett ki, melyeket szükség esetén fel lehet szerelni rögzített oldalvilágítással/-világításokkal, 90 °-kal el lehet fordítani a menekülés irányába (pánikvasalat). Ezt követően az ajtószárnyakat nagy erőfeszítés nélkül a falak irányába el lehet tolni, miáltal még nagyobb nyílás keletkezik, amelynek a felülete csak 50 mm-rel van lejjebb a tiszta (G) belmagasságnál és 2 x 81 mm-es veszteség van a belső F szélességhez képest. Az eredmény: a Total-Opening-System (TOS), melynek a maximális nyitási keresztmetszete több mint 95 %, tehát ilyen nagy menekülési útvonal áll rendelkezésre a teljes szelvényből.

A biztonsági szempontok mellett meg kell említeni még a TOS-nak azt az előnyét, hogy az ajtószárnyakat nem csak kinyitni lehet, hanem oldalirányban rá lehet nyomni a falra. Ilyen módon szinte az egész folyosó felszabadul, és terjedelmes tárgyakkal is gyorsan és könnyen át lehet jutni az ajtón.

 

Olyan ajtók, melyek biztonságosan nyithatóak áramkimaradás esetén

Olyan menekülő úthoz való record forgóajtót is kifejlesztettünk, amely biztonságosan nyitható áramkimaradás esetén. A motorral működtetett zárás idején a házba beépített nyomórugó megfeszül, ami majd nyitja az ajtót áramkimaradás esetén. Ezeket az ajtókat csatlakoztatni lehet külső füst- és hőelvezető berendezéshez. Füst- vagy hőterhelés esetén megbízhatóan nyitnak még áramkimaradás esetén is. Ezáltal ezek az automata forgóajtók alkalmazhatók menekülő ajtóként és füst- és hőelvezetésre is.

Más átjutási megoldások szükségáramforrást használnak, ezáltal szavatolható az automata ajtók folyamatos és korlátozás nélküli működőképessége még áramkimaradás esetén is.

record STA 20
record STA 20
record TOS 20
record TOS 20
record FTA 20 FBO
record FTA 20 FBO